Podczas każdej wizyty: badanie przez pochwę, badanie ogólne moczu, pomiar wagi i ciśnienia krwi, badanie pracy serca płodu (od mniej więcej 12 - 14 tygodnia ciąży)
na początku ciąży - oznaczenie grupy krwi, badania serologiczne, cytologia, badanie poziomu glukozy, badanie na obecność żółtaczki zakaźnej typu B
badanie krwi przed 16 tygodniem, 17 - 20 tydzień, 25 - 28 tydzień
Ja bym dodała jeszcze że warto zrobić badania na toksoplazmozę, zwłaszcza jak ktoś ma kota, cytomegalię jak pracuje lub znajduje się podczas ciąży w dużym skupisku małych dzieci. Do tego choroby zakażne przenoszone droga płciową.
zgadzam sie z motylkiem , toksoplazmoza jest bardzo wazna. rowniez mialam badania na choroby przenoszone droga plciowa , w tym hiv na wzzelki wypadek, mimo ze bylo znikome prawdopodobienstwo ze moge to miec.
a tak apropos badan, bo dostalam skierowanie na morfolofie, badanie grupy krwi, toksoplazmoze,a mozecie mi powiedziec co oznacza skrot mon. albo symbole igg i igh?
mon to chyba monocyty
a igG i igM to sa oznaczniki w chorobach np. zakaźnych
igG, powyzej jakiegos poziomu znaczy że przebyłas taką chorobe kiedyś i masz antyciała, ponizej że nie i że mozesz zachorowac
igM oznacza w zależności też od poziomu wartosci referencyjnych że właśnie teraz jestes chora albo nie
ja tak miałam przy toxoplazmozie, różyce i cytomegali
a mi powiedziala ze ten igh to jak to bedzie choc 1 na plusie lub 2 to od razu mam do niej leciec i przepisze mi aktybiotyk ?? ze to grozne bo moze grozic poronieniem....
no i wyniki po tej glukozie nie są dobre prawdopodobnie czeka mnie jeszcze drugie badanie na cukier, tym razem po wypiciu 75g glukozy. i jeśli te też wyjdą złe, to pojawiła się u mnie cukrzyca ciążowa i ścisła dieta
w necie czytałam, że te badania sa obowiązkowe pomiędzy 24 a 28 tyg. ciąży. to nie powinno zależeć od miasta
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum