Na podwyższone ryzyko powikłań położniczych że strony matki wskazują następujące czynniki:
- Powikłania ciąży w przeszłości
- Wiek poniżej 15 lub powyżej 35 ( 40 według części lekarzy ) lat
- Ciąża mnoga ( bliźnięta, trojaczki itp.)
- Choroby przewlekłe : cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, padaczka, przewlekłe schorzenia serca, płuc lub wątroby
- Choroby przenoszone drogą płciową ( weneryczne ) lub inne poważne zakażenia
- Nikotynizm, alkoholizm lub narkomania
- Znikome przybieranie na wadze lub jego brak
- Krwawienie z dróg rodnych poza pierwszym trymestrem ciąży
- Podwyższone ciśnienie tętnicze z powodu i w przebiegu ciąży ( tzn. stan przed rzucawkowy )
Na podwyższone ryzyko powikłań położniczych ze strony płodu wskazują następujące czynniki:
-Zaburzenia czynności serca
-Objawy świadczące o zahamowaniu czy zwolnieniu tępa wzrostu ( tzn. wewnątrzmaciczne opóźnienie wzrostu)
uff dobrze ze mnie te czynniki nie dotycza... oczywiscie wykluczajac to ze nie mam blizniat na przyklad a wlasnie, kiedy i jak mozna 'odkryc' ze w moim brzuszku rozwija sie ciaza mnoga?
aha a kiedy tak mniej wiecej sie robi to usg? sorki za byc moze glupie pytanie ale chcialabym wiedziec czy tak moze kolo 5 miesiaca jak mi sie wydaje?
hihi a moja mama jak byla z moim bratem w ciazy to powiedzial jej lekarz ze beda blizniaki a potem stwierdzil ze zdziwieniem ze nie, ze to jedno tetno tylko ze takie silne bardzo i ze po prostu jedno wielkie dziecko bedzie no a apropos wielkich dzieci to moja mama niezle narodzila nas moj starszy brat jak sie urodzil wazyl ok 4 kg, moj drugi 4.2 kg a ja 4.15 czy cos takiego a wielkie to chyba zdrowe, no nie? czyli moze odziedzicze a sklonnosc i tez bede miala za jakies 7 miesiecy wielkiego chlopczyka albo dziewczynke
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum