Wysłany: 2008-07-30, 18:56 Kiedy zacząć brać kwas foliowy?
Mam pytanie takie jak w temacie, ile czasu przed ciaza lub przed jej planowaniem powinno sie zaczac zazywac kwas foliowy?
Mam nadopiekuncza przyszla tesciowa i chociaz jak na razie nie mam w planach dzidziusia dostalam od niej juz 2 opakowania i co lepsze powiedziala ze mam juz teraz zaczac brac te tabletki
nie wiem czy to jest potzrebne, skoro jestem pewna, ze przez chociazby najblizsze pol roku nie zajde w ciaze
Olciiia ja Ci powiem tak ,ja przed ciążą nawet nie wiedziałam że trzeba brać kwas foliowy . Dopiero jak poszłam do lekarza to on mi powiedział że mam zacząć brać .
A teraz kwas biorę od 2 miesięcy bo staramy się akurat o dzidziusia. Myślę że jak już zaczniecie myśleć o dzidziusiu to wtedy możesz zacząć przyjmować. Mój mąż też bierze Folik ponoć wzmacnia żołnierzyki
Olciiia dzięki bardzo Wczoraj przyszła @ tak że starania zaczynamy od początku.
Co do kwasu to zmniejsza u dziecka występowanie wad wrodzonych cewy nerwowej, takich jak rozszczep kręgosłupa oraz inne defekty ośrodkowego układu nerwowego powstające w wyniku zaburzenia procesu tworzenia się cewy nerwowej - spisałam z ulotki
a z tymi staraniami to spokojnie wszystko w swoim czasie napewno sie doczekacie a slyszalam ze jak sie bardzo chce to nic nie wychodzi... a jak sie o tym nie mysli to jakos sie trafia takaze moze troche wyluzuj Anetko i nie skupiaj sie tak na tym a na pewno sie uda
przechytrz samą siebie
wszystko w swoim czasie ;)ja zaczelam brac kwas foliowy jak juz bylam w 2 miesiacu ciazy synek urodzil sie zdrowy ponad 4kilo i 61 dl. wiec wszystko bedzie dobrze kwas foliowy powinna matka brac ok 3 miesiecy wczesniej pozdrowionka
najlepiej zaczac brac 3 miesiace przed , zeby zapobiec tym wadom rozwojowym , ale jak sie tego nie zacznie tak wczesnie brac dzidzius tez najprawdopodobniej urodzi sie zdrowy , wiec nie warto sie zadreczac jak sie nie wzielo
wszystko w swoim czasie ;)ja zaczelam brac kwas foliowy jak juz bylam w 2 miesiacu ciazy synek urodzil sie zdrowy ponad 4kilo i 61 dl. wiec wszystko bedzie dobrze kwas foliowy powinna matka brac ok 3 miesiecy wczesniej pozdrowionka
ja wlasnie mam tak samo, jestem juz gdzies w 9tym tygodniu a dopiero od paru dni biore kwas foliowy, wiedzialam ze sie bierze ale nie wiedzialam ze jestem w ciazy
no mam nadzieje ze u mnie tez tak bedzie, ze dziecko urodzi sie zdrowe.
no i chyba musze przestac sie martwic, bo ciagle tylko mysle i mysle a co by bylo gdyby a to chyba nie sprzyja dziecku, bo ono tez sie wtedy martwi, prawda?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum