Ja co chwila cos wyczytam zlego i zaraz wydaje mi sie ze ja to mam . Moj facet mowi ze mi odlaczy internet i zabierze wszystko o ciazy - ksiazki , gazety itd. Mowi ze sobie wszystko wmawiam . Ale to chyba naturalne takie obawy , czasem sa troche bezpodstawne ale mysle ze kazda przyszla matka tak ma.
witam wszystkie mamuśki i "ciężarówki" jestem po badaniu lekarz wyliczyl że to 6tydzień i 7 dzień,zrobił mi usg widziałam fasolkę ale nie stwierdził tętna/:(((((((((( mam przyjść za 4 tygodnie ale nie wytrzymam tak długo w niepewności;/ strasznie się boję?czy to koniec? wiecie coś na ten temat?bo ja skanuje wszystkie fora i zdania są podzielone piszą że w 5tyg.już widać tętno:( to dlaczego u nas nie:(( martwia mnie jeszcze bóle ktore mam codziennie w dole brzucha a teraz tak w środku kłuje bardzo mocno mówiłam mu dziś ale powiedział że za 4 tygodni sprawdzimy:( pozdrawiam
Profil: Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik
Data ur.: 08.05.2006r
Wysłany: 2008-08-07, 20:32
Witaj paleczka ja bym nie czekała 4 tygodnie tylko poszła do innego ginekologa. A najlepiej gdzieś prywatnie . Na pewno wszystko jest w porządku . Idź do innego lekarz i napisz co powiedział . Wszystko będzie dobrze Buziaki
umówiłam się na wizyte w środe oczywiście prywatnie:) bo nie wytrzymam tak długo !ale mam pytanko do Was czy takie bóle to norma w ciąży? zawsze miałam bolesne miesiączki i ten ból przypomina taki ból tylko że jest większy;/ i powtarza sie kilkanaście razy w ciągu dnia <nocą też czasami> a teraz ostatnio oprócz takiego bólu brzucha jest jeszcze takie kłucie tam w środku;/
Profil: Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik
Data ur.: 08.05.2006r
Wysłany: 2008-08-09, 13:19
Pierwsze dni i tygodnie ciąży to intensywny rozwój i wzrost Twojego dziecka. Cały twój organizm reaguje na obecność tej małej istotki w twoim brzuchu, a szczególnie domek dziecka – macica. Staje się ona przytulnym mieszkaniem na całe 9 miesięcy. Ale żeby maluszkowi było wygodnie, musi rosnąć razem z nim. I ty to czujesz! Rosnąca macica rozciąga trzymające ją więzadła, zaczyna uciskać na inne narządy leżące w pobliżu, np. pęcherz moczowy. Teraz centrum twojego organizmu jest właśnie tutaj – w dole brzucha. To tutaj, pod wpływem zmian hormonalnych, dopływa najwięcej krwi, przez co narządy są obrzmiałe i bardzo tkliwe. Możesz mieć wrażenie pełności w jamie brzusznej; uczucie „ciągnięcia”, szczególnie w pachwinach, lekkie skurcze macicy – podobne jak na miesiączkę, ale raczej bezbolesne. Objawy napięcia przedmiesiączkowego i ciąży są bardzo podobne – a to dlatego, że w obu przypadkach wzrasta gwałtownie poziom gestagenów, odpowiedzialnych za skurcze macicy, złe samopoczucie, bolące piersi, rozdrażnienie.
paleczko wydaje mi się że zawsze coś tam czasami za boli. Tylko że Ciebie boli codziennie . Idz prywatnie do lekarza i mu wszystko powiedz. Trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze. Buziaki
paleczka22 Mnie tez bolal brzuch , aczkolwiek wydaje mi sie ze nie tak az jak Ciebie . Ale na pewno cos tam codzinnie mnie kulo , czy bolalo jak na miesiaczke na poczatku . Kaszdy ma tez inny prog odczuwania bolu ... Tez trzymam kciuki ze wszystko w porzadku . Pozdrawiam
te bole to objaw rozciagajacej sie macicy.
ale z jaka czestotliwoscia i nasileniem powinny wystepowac...to chyba zalezy od ogranizmu kazdej kobiety.
Warto porozmawiac z lekarzem.
Profil: Imię: Aga
Im. dziecka: Nelly
Data ur.: 17.08.2008
Wysłany: 2008-08-11, 13:13
cześć paleczka22, powiem Ci że ja takie bóle miałam i nic się nie wydarzyło a co do tętna to mogę powiedzieć że u mnie badał lekarz dopiero w 12 tygodniu i też było słabo słychać .Więc myślę że wszystko będzie w porządku. Jak położna chciała posłuchać tętna dzidzi w 24 tyg. też nie wysłuchała i wystraszyła mnie a poprostu bobas tak się ułożył że nie mogła wyłapać i to tyle. Wszystko będzie dobrze trzeba mysleć pozytywnie a nie w odwrotną stronę . Czekam na wiadomość czy jest ok.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum