Album Szukaj   Rejestracja  Profil   Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Tytuł: owulacja i problemy z nią związane
Autor Wiadomość
:) 

Informacje:

Profil:
Imię: Alicja
Im. dziecka: majowy dzidź
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2008-07-30, 14:14   owulacja i problemy z nią związane

Moze to głupie, bo stara jestem a takie pytania zadaję:/ ale jak to jest z tą owulacją? Gdzies wyczytałam, że zawsze jest na 14 dni przez miesiączką.
I jeszcze jedno, czy cykl bezowulacyjny kończy się krwawieniem czy nie. Teoretycznie niezapłodnione jajeczko ulega rozkładowi i jest wydalane wraz z krwią. No a jak owulacji nie ma to i krwawienia nie powinno być, chyba...hmm. Poradźcie coś.

skinnybitch 

Informacje:

Profil:
Imię: Ania
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2008-07-30, 14:42   

Na ogol jest to 14 dni ale dokladnie to zalezy od dlugosci trwania twojego cyklu, na tej str masz tabelke jak to wyglada przy roznych dlugosciach cyklu http://www.planujemydziec...yjny_dni_plodne

Aneta 

Informacje:

Profil:
Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2008-07-30, 15:01   

Zgadza się przeważnie piszą że owulacja występuje 14 dnia przed miesiączką .

Po owulacji komórka jajowa przemieszcza się wewnątrz jajowodu w kierunku macicy i jest w tym czasie gotowa do zapłodnienia. Żyje ona najwyżej 12-24 godziny i obumiera, jeśli nie doszło do zapłodnienia. W tym przypadku po kilkunastu dniach czynność ciałka żółtego zanika, poziom hormonów spada i zaczyna się miesiączka, a więc nowy cykl.

Co do tego że jak nie ma owulacji to i nie powinno być krwawienia to nie wiem jak jest dokładnie. Ale wydaje mi się że dopóki nie dojdzie do zapłodnienia to zawsze kończy się krwawieniem.

Odpowiedz do tematu