Profil: Imię: Alicja
Im. dziecka: majowy dzidź
Nastrój:
Wysłany: 2008-07-30, 14:14 owulacja i problemy z nią związane
Moze to głupie, bo stara jestem a takie pytania zadaję:/ ale jak to jest z tą owulacją? Gdzies wyczytałam, że zawsze jest na 14 dni przez miesiączką.
I jeszcze jedno, czy cykl bezowulacyjny kończy się krwawieniem czy nie. Teoretycznie niezapłodnione jajeczko ulega rozkładowi i jest wydalane wraz z krwią. No a jak owulacji nie ma to i krwawienia nie powinno być, chyba...hmm. Poradźcie coś.
Na ogol jest to 14 dni ale dokladnie to zalezy od dlugosci trwania twojego cyklu, na tej str masz tabelke jak to wyglada przy roznych dlugosciach cyklu http://www.planujemydziec...yjny_dni_plodne
Zgadza się przeważnie piszą że owulacja występuje 14 dnia przed miesiączką .
Po owulacji komórka jajowa przemieszcza się wewnątrz jajowodu w kierunku macicy i jest w tym czasie gotowa do zapłodnienia. Żyje ona najwyżej 12-24 godziny i obumiera, jeśli nie doszło do zapłodnienia. W tym przypadku po kilkunastu dniach czynność ciałka żółtego zanika, poziom hormonów spada i zaczyna się miesiączka, a więc nowy cykl.
Co do tego że jak nie ma owulacji to i nie powinno być krwawienia to nie wiem jak jest dokładnie. Ale wydaje mi się że dopóki nie dojdzie do zapłodnienia to zawsze kończy się krwawieniem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum